Szedres-Medina közös szennyvíztisztítójának fejlesztése

SZEDRES–MEDINA KÖZSÉGEK SZENNYVÍZTELEP ÉS CSATORNAHÁLÓZAT REKONSTRUKCIÓS ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS

Többéves előkészítés után sikeresen befejeződött az Európai Unió támogatásával megvalósuló KEOP-1.2.0/09-11-2013-0023 azonosító számú „Szedres-Medina közös szennyvíztisztítójának fejlesztése” című projekt. Szeptember 25-én 11:00-kor az ünnepélyes zárórendezvénnyel a község immáron második nagyberuházására kerül pont.

Szedres és Medina községek lakói számára az elmúlt évek minden bizonnyal a vízről szóltak. 2014. év május 15-én Medinán, 2015. május 8-án Szedresben adták át a korszerűsített vízművet. A beruházások során nem csupán technológiai korszerűsítés történt, hanem a hálózat egy részét is felújították, így a kiváló minőségű víz sok helyen már új vezetéken érhet a fogyasztókhoz. 2014-ben Európai Unió támogatásával többéves előkészítés után mérföldkőhöz érkezett Szedres és Medina közös szennyvíztisztítójának fejlesztése is. Októberben, az ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődött a beruházás kivitelezési szakasza.
A Társulás még 2010-ben nyújtotta be első fordulós pályázati anyagát, amelyben a beruházás előkészítésére 6.111.500 forint összegben nyert forrást a Környezet és Energia Operatív Programban. A második fordulós pályázati dokumentáció elkészítésével befejeződött a tervezői munka, kezdődhet a beruházás kivitelezési szakasza. A fejlesztés célja az volt, hogy a tisztítótelep tisztított szennyvize a megengedett határérték alatt legyen bevezethető a befogadóba és, hogy a telep tisztítási teljesítménye javuljon.
A projekt összköltsége 331.109.200 forint, kivitelezője a Techno-Gáz Kft. volt. A beruházás a Magyar Állam és az Európai Unió Kohéziós Alapjának társfinanszírozásával valósult meg, az elnyert támogatás összege 308.122.219 forint.