Komplex energetikai korszerűsítés a szedresi I. Béla Gimnázium Szedresi Bezerédj István Általános Iskolájának épületében

Szedres Község Önkormányzata 115 541 309 forint uniós támogatást nyert a KEOP-2012-5.5.0/A – Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás energiatakarékos átalakítása korszerűsítése című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A 137 107 422 forintos összköltségű beruházás révén a pályázó önkormányzat komplex energetikai beruházást hajtott végre a település általános iskolájának épületén. A beruházás során az épület összes nyílászárója korszerű ablakokra lett cserélve, külső falazatok hőszigetelést kaptak, valamint a fűtési rendszer is teljes egészében lecserélésre került.

Szedres Község Önkormányzata az I. Béla Gimnázium Szedresi Bezerédj István Általános Iskolája épületének energetikai korszerűsítéséről hozott határozatot. A 4 épületrészből hármat fog érinteni, köztük az iskola tornatermét.

Az előzetes helyszíni szemle és vizsgálat során felmérésre került az épület jelenlegi állapota, a jellemző szerkezeti megoldásai és a beépített anyagok, valamint pontos beazonosításra kerültek gépészeti rendszer elemei is, különös tekintettel a fűtésre és használati melegvíz készítésre.

A korszerűsítés keretében sor kerül külső oldali hőszigetelésre (12 cm vastag grafitpor adalékos expandált polisztirol hab), külső nyílászárócserére (műanyag, többkamrás tök, többrétegű hőszigetelő üvegezés, tokmagasítással), és a fűtési rendszer korszerűsítésére is (kondenzációs gázkazán – UNICAL Modulex 145 – Siemens központi automatika, új radiátoros rendszer).

A projekt hosszú távú és közvetlen céljai: a fűtési költségek drasztikus csökkentése, az épületek állagmegóvása, ergonomikusabb, huzatmentes tantermek biztosítása. A felújítás hosszú távú célja az épület éves működési költségeinek tervezhetővé tétele.

A számítások végeredményeképpen a jelenlegi állapotban az épület energiafogyasztására 1557,0 GJ/év adódott. A három évre visszamenő elszámoló számlák összesítése után az épület valós energiafogyasztása átlagosan 1235,57 GJ/év-re adódott. Ez az eltérés a felhasználói szokásokból, a gazdasági kényszerhelyzetből adódó alulfűtöttségből adódhat.

Az éves energiaköltségek a fejlesztés megvalósulásával 5 193 098 Ft-ra csökkennek éves szinten, így az éves szinten elérhető energiaköltség megtakarítás 5 557 287 Ft. A fejlesztési javaslattal elérhető üvegházhatású gázok kibocsátás csökkenése 60,67 t/év; az elérhető energia megtakarítás pedig 920,82 GJ/év.

Projekthez járulékos költségként kapcsolódott a kivitelezéshez kapcsolódó közbeszerzési eljárás lefolytatása, gépészeti tervek elkészítése a fűtéskorszerűsítéshez, a projekt teljes megvalósítása alatt külső, szakértő cég biztosította projektmenedzsment és a nyilvánosság biztosítását, valamint a kivitelezés teljes időszaka alatt műszaki ellenőr segítette a munka menetét.

A nagyításhoz kattintson a képre!